Solskydd/spf

Solskydd är livsviktigt och som svar på den vanligaste frågan som vi hudterapeuter får: – JA, du blir brun även om du använder högt solskydd. Fördelen är bara att du undviker att bli solskadad och få en bränd hud som ger dig en ökad risk att drabbas av hudcancer. Du får dessutom en vackrare färg som du får behålla längre utan att huden flagnar av.

Varför ska man aldrig bli röd i huden innan huden blir solbrun?

Solens strålning är den främsta orsaken till att man drabbas av malignt melanom och risken för att drabbas ökar både med den totala mängden UV-strålning man utsätts för och med antalet brännskador man drabbas av. Risken att få malignt melanom ökar alltså med antalet solbrännor man utsätter sin hud för. Bränner man sig i solen är det viktigt att man låter huden vila innan man åter igen utsätter huden för solens strålar, brännskadorna måste få chans att läka. Extra viktigt är det att skydda sig om man har känslig och ljus hy och att man skyddar barn. Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och en av de cancerformer som ökar mest, under en tioårsperiod har malignt melanom ökat med 40 procent. Hudcancer tar lång tid att utveckla och utsätts man för solbrännor under barndomen ökar risken att man senare kan drabbas av hudcancer.

Vill du läsa mer om solbränd hud?
http://www.akademiska.se/sv/Verksamheter/Brannskadecentrum/Brannskador/Solbranna/

Hur ska man undvika att bränna sig? 

Var försiktig med solen mellan kl 11-15 då den är som starkast. Sola måttligt och bäst att röra på sig och inte ligga still eller somna i solen. Anv skyddande hatt och solglasögon samt solparasoll.

Var extra noggrann med spf-skydd då du vistas vid snö och sand, då detta reflekterar solens strålar och mer skydd är nödvändigt att ha.

Du bör använda ett solskydd som innehåller både uva och uvb skydd. Solskydd ska appliceras rikligt och ofta och alltid efter man varit i kontakt med vatten, svettats eller gnuggat sig mot handduk.

Hur mkt filtrerar ett solskydd bort?

Ett solskydd med SPF 15 filtrerar bort 93% av UVB-strålarna.
Ett med SPF 30 filtrerar bort 97%,
SPF 50 98%
SPF 100 filtrerar omkring 99% av UVB-strålarna.

Vistas man ute i solen är det viktigt att låta huden successivt får vänja sig och bygga upp ett visst försvar mot solens strålar. Detta görs genom att huden exponeras för solen i lagom mängd, vilket gör att huden tillverkar mer pigment och blir tjockare. Om huden får vänja sig vid solen, vilket tar tid, minskar risken att bränna sig.

Blir man solbrun även i skuggan?

Svaret är ja. En stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt. Även i skuggan kan du utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning, eftersom den blå himlen sprider solens strålar. Att många bränner sig på stranden eller på sjön beror inte på att vattnet reflekterar UV-strålarna – det beror på att det oftast är fri himmel där. Strålningen är alltid starkare vid en strand med fri horisont än vid en strand som är omgärdat av träd eller berg som kan skydda mot den spridda strålningen från himlen.

Vatten reflekterar mindre än 10 procent av UV-strålningen, medan snö reflekterar upp till 80 procent. Vattnet släpper däremot igenom UV-strålning och skyddar därför inte den som simmar.
Vad är skillnaden mellan UVA och UVB- strålning?

UVA-strålning är den minst energirika strålningen från solen och utgör majoriteten av den strålning som når jordens yta. Det är UVA-strålning som gör huden mörkare när vi är ute i solen. Trots att UVA-strålning är den minst energirika strålningen tränger den djupast in i huden, får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer.

UVB-strålning har mer energi än UVA-strålning och hjälper huden att bilda D-vitamin. UVB-strålning tas upp av hudens ytskikt, vilket gör att den förstärker huden med mer pigment och ett tjockare hudskikt. Detta tillsammans bygger upp ett visst skydd mot att bränna sig i solen. Men om man solar för mycket är det UVB-strålningen som gör att vi bränner oss. På lång sikt kan strålningen även orsaka hudcancer.

Solarium – en hälsorisk och bidrar inte till D-vitaminproduktion

Den enda kända yttre påverkande faktorn för malignt melanom är UV-strålning. I första hand från solen men även från artificiella strålningskällor som sollampor. Jämfört med solen har solarier högre andel UVA-strålning. Det betyder att sola solarium inte bidrar till D-vitaminproduktionen men däremot ökar risken för hudcancer. Det finns ett tydligt samband mellan att sola solarium i unga år och hudcancer och särskilt malignt melanom kan kopplas till solariesolning. Det är oftast unga människor som solar solarium men det är också framförallt som ung, under 18 år, som man bör undvika solarier. Man bör också undvika solarier om man har solkänslig hy, har många födelsemärken och om man har en släkting som drabbats av malignt melanom.
Grunda inte i solariet!

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar inte att man grundar i solarium före en solresa. Den som solar i solarium löper en ökad risk att få hudcancer, och då speciellt risken för malignt melanom. När huden får vänja sig gradvis vid vanlig sol, som under den svenska våren, bygger den upp ett visst eget solskydd. Eftersom solariestrålningen inte har exakt samma sammansättning som solstrålningen har den inte samma effekt på huden.

Vilket solskydd/spf är min favorit?

EXUVIANCE-Sheer-Daily-Protector-SPF50

Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50

Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50 är en lätt tonad, mineralbaserad och vårdande creme med högt UVA-/UVB-skydd. Den silkeslena, oljefria formulan smälter in i huden med en nyans som anpassar sig efter hudton. Ger en utjämnande effekt direkt efter applicering, utan att lämna en vit hinna. Cremen absorberas snabbt och är perfekt att kombinera med andra hudvårdsprodukter, som t ex serum eller foundation. Sheer Daily Protector SPF 50 innehåller också en blandning av effektiva hudvårdande ingredienser som verkar skyddande samt förebygger och minimerar ålderstecken. Parfymfri.

  • Bredspektrum solfilter med Titandioxid och Zinkoxid – fysikaliskt UVA-/UVB skydd som är idealiskt för alla hudtyper, även känslig hud. PA++++ klassning indikerar det högsta möjliga UVA skyddet.
  • Innehåller PHA – Glukonolakton och laktobionisk syra som återfuktar, stärker hudens uppbyggnad och har samtidigt en antioxidanteffekt.
  • Grönt te-extrakt och vitamin E skyddar cellerna mot oxidativ skada.
  • ANVÄNDNING
    Appliceras på rengjord hud, över ansikte, hals och dekolletage 15 minuter före solexponering. Används med fördel som en daglig fuktcreme vid behov av högt solskydd. Kan gärna även användas som solskyddsprodukt över ordinarie fuktcreme vid solexponering. Skaka alltid flaskan noga före användning. Vattenresistent men ej vattenfast, återapplicera regelbundet.

Pris 399 kr

sunsoul_spf50

Comfort Zone Sun Soul Cream Spf 50+

Vattenresistent solkräm för ansikte och kropp med högt UVA och UVB skydd. Rekommenderas de första dagarna man solar och för en ljus hud. Ett högt skydd som kombineras med antiage ingredienser är en perfekt kombination för att bibehålla huden ung och förebygga mörka fläckar.

 

Rekommenderas för ljus hud, de första dagarna man solar och om man lätt bränner sig eller har lätt för att få mörka fläckar. Produkten rekommenderas till alla som ska sola en längre tid.

Egenskaper: Idealisk för ansikte och kropp, fomulan kombinerar en aktiv ingrediens som förbättar melaninsyntesen med en biomimetisk peptid
som försvarar och korrigerar hudens DNA. DRY TOUCH känsla, silkeslen, icke oljig, lätt att applicera och absorberas snabbt utan att den syns på huden.

Aktiva ingredienser:

– DNA-skyddande peptid: Aktiverar och immiterar de naturligt DNA skyddande och reparerande funktionerna, korrigerar skador som orsakas av ljusets strålar.

– Acerola extrakt: En frukt från Sydamerika som även är känd som “Barbados körsbär”. Den innehåller en hög koncentration C-vitamin, en kraftfull antioxidant.

– UVA UVB filter: Fotostabila filter, utan nanoteknologi och Oktokrylen

Användning: Applicera generöst på ansikte och kropp innan du solar. Återapplicera efter bad och om du svettas.

Storlek:
 200 ml

Pris: 325 kr

Solglasögon

Glöm ej att skydda dina känsliga ögon med solglasögon. Om du har solglasögon, använd gärna glasögon som har solskydd på sidorna. Undvik däremot solglasögon med blått glas, eftersom de ger dåligt skydd för ögats gula fläck, den del av näthinnan som ger skarpseende. Även billiga glasögon blockerar UV-strålningen.

I stället bör fokus läggas på glasets färgval, i vilken situation de ska användas och om de är CE-märkta. CE-märkningen innebär att tillverkaren bland annat garanterar att glasen ger ett komplett skydd mot UV-strålning.

– Ett öga ska alltid skyddas från UV-strålning och glaset skall ha 100 % UV-skydd, även en molnig dag släpps 50% av solens UV-strålning fram.

solglasögon-färger

Olika färger på solglasögon för olika aktiviteter

Vilken färg man skall välja på glasen beror på i vilket sammanhang solglasögonen skall användas.

· Grå glas: ger bäst naturlig syn utan att toner och nyanser ändras – mycket bra färg för bilkörning.

· Bruna glas: ger en bra kontrast för synen och ett djup som ögat tycker om.

· Gröna glas: ger också en bra kontrast. Gröna glas passar bra vid strandliv, vid havet eller vid vattensporter.

· Gula- och orangefärgade glas: är bäst för en grå dag och är lämpliga för dig som sportar mycket. Golfare har stor nytta av dessa då de ökar kontrasten och man lättare ser bollen.Gula glas är dock inte lämpliga för en riktigt solig dag.

· Polariserande glas: passar vid skidåkning, segling eller i andra miljöer som är reflekterande.

 

Särskilda solråd för barn

Barns hud är extra känslig mot solen. Det är därför viktigt att skydda små och stora barn på bästa sätt och att tidigt lära ut goda solvanor.

Små barn har mycket solkänslig hud, och kan inte bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Allt för mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Det är också viktigt att redan i tidig ålder skapa bra solvanor. Det är därför betydelsefullt att du skyddar ditt barn och tidigt lär ut ett sunt sätt att vistas i solen.

Tänk på att:

Barn under ett år inte ska vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt (med nackskydd). Det finns även solskor till barn.

Barn, oavsett ålder, bör vara i skuggan eller inomhus mitt på dagen när solen är som starkast (kl 11–15).
Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solkräm kan användas som komplement där kläder inte täcker.
Det finns solkräm som är vattenfast, särskilt anpassad för barn och som har hög solskyddsfaktor. Min rekommendation är spf 50.

Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda sitt barn.
Undersökningar visar att vi oftast är bättre på att skydda våra yngsta barn, än vad vi är på att se till att äldre barn är solskyddade. Det är alltså viktigt att solskydda både små och stora barn.

Tips på att se om solen är stark.
Kort skugga = solen är stark.
Lång skugga = solen är inte så stark.

Var försiktig på stranden!
Vid en strand utsätts man oftast för starkare UV-strålning än i en stad. Anledningen är att det oftast är fri horisont vid en strand och man utsätts därmed både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen. Därför är det bra att vara extra försiktig när man är på stranden. Solens strålar kan också nå in i skuggiga områden och tränga igenom moln, vilket betyder att det även då kan vara bra att solskydda sina barn.

Ta hand om er i solen och glöm inte att dricka mkt vatten!

 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

One Reply to “Solskydd/spf”

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4387 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4387 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4387

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/5/d/makebysara.com/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4387