Retinoider/Retinol/A-vitamin

Retinol.retinoider.avitamin

Läran om Retionider, vitamin A

Varför behövs Vitamin A?

A-vitamin (Retinol) är ett fettlösligt vitamin som behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Vitamin A har även en grundläggande betydelse för utveckling, tillväxt och differentiering av embryot under den tidigaste delen av graviditeten, för att fostret ska utvecklas normalt och få en fullgod syn.

En svensk normalkost täcker dagsbehovet väl, och brist på vitaminet förekommer i princip inte i Sverige i dag.

I världen i stort är däremot A-vitaminbrist ett problem. Lindrig brist kan ge nattblindhet och allvarlig brist ger nedsatt motståndskraft mot infektioner.
Livsmedelsverket. (17 januari 2017). Hämtad 29 januari 2018 från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-a

Hur får vi i oss Vitamin A?

Det finns stora mängder vitamin A i inälvsmat, främst lever, ål och fisk. Bra källor är även matfett, ost och ägg. I livsmedel från djurriket finns vitamin A i form av så kallade retinoider.

Grönsaker och rotfrukter exempelvis morötter, gula frukter, sötpotatis och rödgula frukter innehåller A-vitamin i form av karotenoider, ett ämne som kroppen kan förvandla till A-vitamin. Betakaroten är det mest kända karoten som kan omvandlas till A-vitamin och finns t.ex. i morötter.

Karotenoiderna, kallas provitamin A därför att de inte har retinolaktivitet i sig utan först behöver omvandlas till vitamin A i kroppen.

Djurkällor för retinol är biotillgängliga, vilket innebär att kroppen kan använda den. A-vitamin från växtkällor måste däremot först omvandlas till retinol för att vara användbart i kroppen. Detta utgör ett problem då det blir svårt att få i sig tillräckligt stora mängder med A-vitamin i vegetarisk kost.

 

Empowered Sustenance, Lauren Geertsen (2 Januari 2014). Viss text hämtad 29 januari 2018 från sida https://empoweredsustenance.com/true-vitamin-a-foods/

Hur fungerar Retinol/Retinoider på huden?

A vitamin är den mest studerade vitaminen inom hudvård och en av de mest effektiva. Retinol är en typ av A-vitamin i väldigt små molekyler som kan penetrera längst ned i hudens lager kallad Dermis. Retinol är så kallat ”cell-kommunikativ” vitamin, d.v.s. den kan hjälpa skadade hudceller att återgå till sin normala funktion.

När retinol och andra retinoider kommer i kontakt med huden konverterar enzymer i kroppen retinol till retinsyra, den aktiva formen av vitaminet. Retinsyran kan i sin tur öka cellomsättningen, stimulera kollagen och elastinproduktion, blekna hyperpigmentering samt stimulera hudens egen produktion av hyaluronsyra samt och ge huden ett ”glow” utan irritation. Tack vare all denna aktivitet som sker i huden kan retinol behandla och förhindra allt från envis cystitisk akne och eksem till solskadad hud med rynkor och mörka fläckar.

 

Birchbox, (2 Januari 2014). Viss text hämtad 29 januari 2018 från sida https://www.birchbox.com/magazine/article/how-retinol-can-change-your-skin

Jennifer Linder, a dermatologist and Mohs skin cancer – http://www.jenniferlindermd.com/dr-linder.html

Retinol skyddar huden från fria radikaler.

När huden utsätts för UV-strålarna i solen absorberas fria radikaler som attackerar friska celler och stjäl elektroner från molekyler för att försöka stabilisera sig. Retinol avbryter denna process genom att ansluta sig till skadade celler och kommunicera med dem, vilket hjälper dem att fungera som friska celler igen. Detta låter dessa celler bibehålla sitt kollagen och elastin, vilket hindras rynkor från att bildas.

 

Information hämtad från https://www.thedermreview.com/what-does-retinol-do-for-your-skin/

Skillnaden mellan olika Retinoider?

Om du är oroad över ihållande eller aggressiv akne besök din läkare eller hudläkare.

Om du har en mildare form av akne, pigmentfläckar eller andra tecken på åldrande hy kontakta din auktoriserade hudterapeut. Detta då det går att förebygga samt korrigera vissa tecken på åldrande genom exempelvis retinoidier. Att få bukt med mildare form av acne kräver en aktiv insats från både hudterapeuten och dig. Problemen försvinner inte över en natt. Använd rekommenderade produkter hemma regelbundet. En behandling startar på en salong och fortsätter hemma.

Uppge alltid till din hudterapeut om du använder receptbelagda, men också ej receptbelagda, läkemedel. En del läkemedel gör huden extra torr och känslig och behandling samt produktrekommendationer kan behöva anpassas till detta. Vill du ha hjälp med din hy är du varmt välkommen att kontakta mig!

Det finns olika typer av retinoidprodukter som finns tillgängliga i olika märken (olika företag, varumärken) och med varje typ är retinoid den aktiva ingrediensen. Beredningarna är vanligtvis gel eller kräm och varierar i procent: 0,025%, 0,05% och 0,1%.

De flesta retinoider är naturliga retinoider, men vissa är syntetiska. Några retinoider finns tillgängliga i läkemedelsaffären, medan andra endast kan erhållas med recept från läkare, såsom Isotretinoin, en oral receptbelagd läkemedel som används för att behandla svåra fall av akne. Alla dessa faktorer påverkar styrkan och effektiviteten hos varje typ av retinoid. Retin-A, Retin-A-mikro, retinol, retinylpalmitat, retinaldehyd, adapalen, isotretinoin, tretinoin och tazaroten är alla olika former av retinoider, vilka i sin tur är olika former av vitamin A.

 

Hudvårdråd från experterna vid UW Health Transformations Jeune Skin Care:  UW Health Transformations Jeune Skin Care Estetiker Angie Byer, Lisa Klein och Danielle Kalscheur – Artikel – https://www.uwhealth.org/madison-plastic-surgery/retinoids-defining-the-difference/45281

 

 Retinoic_acid_3D_ball

Olika typer av Retinoid produkter:

 

  1. Tretinoin (Retin-A, Vitamin A-syra)
  2. Retinyl retionate *(ev. lite starkare än retinaldehyd)
  3. Retinaldehyd (retinal, vitamin A aldehyde, retinaldehyde)

 

Retinaldehyd som är en lite mer ovanlig retinoid, är mer potent än retinol och mindre potent än tretinoin. Retinaldehyd är en föregångare till retinsyra eller tretinoin som omvandlas till retinsyra i dina hudceller. Det är sålunda mindre sannolikt att orsaka hudreaktioner. Hud som är mer benägen för känslighet kan vara mer tolerant mot Retinaldehyd hudvårdsprodukter. Det är närmast retinsyra och kräver bara en omvandling. Retinaldehyd är mycket mindre irriterande än retinsyra. ( denna ingrediens kan du hitta i exempelvis Dermapen Retinal aktiv kräm)

Här kan du läsa mera – http://www.smartskincare.com/treatments/topical/retinaldehyde.html

 

5. Retinol  Retinol tar två metaboliska steg att omvandlas till retinsyra och är en av de mest effektiva retinoiderna över disken. Det fungerar som andra retinoider, genom att accelerera hudcelleromsättningen och minska kollagenbrytningen. Således kan retinol vara en mycket effektiv anti-aging ingrediens för att bekämpa linjer, rynkor och en matt yta. Dessutom finner många att använda retinol snarare än en recept retinoid hjälper till att minimera irritation och flagnande hy. (1% Retinol hittar du bland annat Exuviance Seuper retinol serum)

 

6. Retinyl palmitate (ester) Retinylpalmitat är cirka 20 procent mindre potent än retinol, enligt webbplatsen FutureDerm.com. Retinylpalmitat är svagare än retinol, men många hudvårdsprodukter är märkta som ”retinol” -behandlingar, även om det bara finns retinylpalmitat som en aktiv ingrediens och ingen faktisk retinolbeståndsdel. Detta orsakar tyvärr mycket onödig förvirring, eftersom retinylpalmitat inte är samma sak som retinol. Retinylpalmitat måste först omvandlas till retinol, som därefter omvandlas till retinaldehyd, vilket slutligen omvandlas till retinsyra med viss förlust under varje omvandlingssteg. (ex. Transderma A serum innehåller detta) 

 

Nyhet!

Retinyl retinoate (Retinol 8)

Retinol 8 är ett A-vitaminderivat där man har använt de bästa delarna från A-vitaminsyra och retinol, denna ingrediens kan du hitta i ibland annat i varumärkena Verso och Medik 8. Skillnaden mellan dessa är att Medik 8 ( ska ha ett inkapslad form av retinyl retinoate som inte irriterar huden. Det sägs att Retinyl retionate ska ha 8 ggr mer effekt än retinol. Än är dock inte Retinyl retinoate lika studerat som deras föregångare.

Nedan kan du hitta en studie där man jämfört både med placebo och retinol.

Artiklar: – http://www.smartskincare.com/treatments/topical/retinyl-retinoate.html

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2133.2009.09483.x/full

 

EXUVIANCE-Sheer-Daily-Protector-SPF50

Glöm ej solskydd!

Viktigt! Vid användande av av en retinoid produkt ska man vara försiktig i solen och alltid använda högt solskydd med minst spf30. Klicka här för att läsa mer om solskydd och vad du ska tänka på!